МАЗНА КОСА – 5 начина за да я избегнете

Как да носим косата си в летните горещи дни?! 5 бързи и лесни визии
17.06.2018
Бразилско изправяне или трайно изправяне за копринено мека и бляскава коса
30.07.2018
Покажи всички

МАЗНА КОСА – 5 начина за да я избегнете

Мазната коса не е никак красива гледка, но за съжаление голям брой хора и от двата пола имат този проблем и се опитват да намерят правилното и ефективно решение. Мазната коса е резултат от интензивното отделяне на естествени секрети (наричани още мазнини), които се грижат  за здравето на скалпа и косата. Понякога обаче тялото ни отделя твърде много от тези секрети по една или друга причина и неприятният резултат е мазна коса.

Причините за повишеното производство на себум и бързото омазняване на косата са:

  • наследственост: гените определят дори и това дали косата ще ни бъде мазна или суха, къдрава или праава
  • нездравословно хранене: оказва се, че храната много пряко влияе и на вида на нашата коса. Колкото повече мазна и нездравословна храна консумираме, толкова по-бързо косата ни се омазнява. Редовният прием на черевени меса и наситени мазнини води до свръхпроизводство на себум и още по-бързо омазняване на косата.
  • стресът също влияе негативно на нашата коса и е неблагоприятен фактор, стимулиращ по-бързото омазняване на скалпа и дори косопад.
  • премиване на косата
  • хормонален дисбаланс
  • използване на неправилна козметика за коса.

 

Мазна коса: Как да се справим с проблема?!

Можете да помогнете на косата си и да регулирате омазняването на скалпа с няколко лесно приложими съвета и продукти:

1. Спрете да си пипате косата

Често ни се случва да играем с косата си особено ако си ни е нервен навик или просто не можем да решим как да си я направим. Проблемът в това е ,че всеки път когато си бутаме косата, ние прехвърляме мазнина от върха на пръстите ни към нея, считайки че повечето от нас я пипат 20 пъти дневно, което си е доста.  Връзвайки я в конкса опашка или сплитайки я на плитка ще я спаси от вашите пръстчета.

2. Избягвайте да я решите много

Честото ресане на косата стимулира отделянето на мазнини, разпространявайки ги от скапла по дължината на косата. Препоръчавме да я сресвате сутринта преди да излезете, преди термична обработка и в края на вечерта, преди да си легнете, намаля накъсването и по време на сън.

 

3. Спрете да миете косата си всеки ден 

Твърде честото миене на косата отнема естественото омазняване на скалпа. И тялото се опитва да компенсира тази липса. Един от начините да се справите с омазняването е като разредите постепенно измиванията. Вие най-добре познавате косата си, но препоръчително е на всеки 3 дни или най-много през ден да я миете.

4. Изберете правилния шампоан и балсам – и ги използвайте правилно!

Нанасяйте шампоана в скапла, а не по дължината на косата! С масажни движения трябва да го разпените достатъчно. Ако имате мазна коса, ви препоръчваме да избягвате продукти за блясък. Те най-често съдържат допълнителни масла, които само ще влошат състоянието на косата. За коса склонна към омазняване препоръчваме да ползвате балансиращи шампони, за обем или детоксифициращи или специално предназнечи за мазаен скалп. А за сухите краища идва балсама или маската, които трябва да бъдат нанасяни по дължината на косата, започвайки от средата стигайки до крайчета.

Ето и нашите предложения за мазен скалп, които можете да откриете в нашия фризьорски салон на ул. “Цветарска” 26.

Вляво почистващ шампоан WELLA със цвят от лотус. Вдясно дълбоко почистващ шампоан Schwarskopf за мазен скалп с ментол. Цената и на двата продукта е 18лв.

5. Чистете си четките за коса редовно

Само помислете за всички продукти, мазнина и мръсотия, които полепват по четката ви. Старайте се да я миете поне веднъж месечно – почистете я от полепналите косми и я накиснете в топла сапунена вода за 30 минути, после я изплакнете отново с топла вода.

 

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО: Домашен детокс за косата ви

 

Чай от розмарин

Тази напитка е ароматна и богата на етерични масла, които помагат за контролирането на свръхпродукцията на себум (естетвените масла) върху скалпа.

Залейте 2 с.л. сух розмарин с кипяща вода. Оставете отварата за 20мин да се запари. След като отмиете шампоана с вода, измийте я с чая от розмарин.

Лимонов сок

Смесете сока от 2 лимона с 2 ч.ч. вода. След като измиете косата, подсушете косата и полейте скалпа. Оставете да престои 5 мин, позволявайки на лимонената киселина да види сметката на мазната коса. Отмийте със хладка вода.

Ябълков оцет

Комбинирайте 1 ч.ч. ябълков оцет с 1 ч.ч. вода и полейте измитата коса. Не се притеснявайте, че мирешете на зелена салата. Ароматът на кисело ще изчезне.

И. Й.

ПРОМО